Är Bahnhof sexister? Om drevet mot Bahnhofs meme-marknadsföring

Fick en förfrågan om att försöka sammanfatta hela Bahnhoftönteriet, så jag ska göra ett ärligt försök.

Bahnhof är en internetleverantör som profilerat sig rätt tydligt som Vänner av Internet. Som Sveriges första oberoende ISP och med ett starkt fokus på integritet skulle jag nog säga att de är den ISP som jag uppfattar som mest intresserade av internet i stort, som kultur och plattform. Därför blir det, i mitt tycke, rätt logiskt att också ha ett intresse för memekultur. Också rätt logiskt att, som de gjorde, använda sig av memes i sin externa kommunikation.

Bahnhofs jobbannons på Facebook.
Bahnhofs jobbannons på Facebook.

Det som händer när de lägger upp sin meme av typen ”distracted boyfriend” är att en person reagerar väldigt starkt på att det här skulle vara någon sorts sexism. Personen lägger ut den i en Facebookgrupp, och folk sitter där och jagar upp sig själva över hur grabbig och hemsk kulturen måste vara på Bahnhof. Det sker sedan en organiserad räd mot Bahnhofs kommentarsfält där man stödgillar varandra och fördömer användandet av memen i fråga. Expressen skriver även en artikel om dumheterna.

Någonstans där blir jag inlänkad till kommentarerna och försöker få svar på hur och varför distracted boyfriend är en sexistisk meme. Jag ska försöka lista de förklaringar jag fått och bemöta dem en och en.

1: ”Den använder sig av male gaze”
Nej, woah, stopp. Ska du slänga dig med feministiska analysverktyg ska du åtminstone veta vad de betyder. Male gaze handlar om att betraktaren av bilden blir den manliga blick objektet (kvinnan) förhåller sig till. Inte att en man tittar på en kvinna på själva bilden.

2: Kvinnorna reduceras till objekt
Ja, jo, precis som folk gör i memes. Hela poängen med de olika komponenterna är ju att se kan representera vad som helst. Känslor, arbetsplatser, gud, husdjur, din mamma.

Att attraheras av någon (som mannen i bilden gör) är inte heller att automatiskt reducera någon till ett objekt. Det är fullständigt efterblivet att anta det utan vidare kontext.

3: Kvinnorna framställs som otrevliga/gnälliga flickvänner/osv
Till skillnad från mannen, som framställs som en skitbra person? Eller typ alla andra memes där en man representerar något klandervärt, typ Bad Luck Brian, Scumbag Steve osv osv osv? Könen hade precis lika gärna kunnat vara omvända. Hade fungerat exakt lika bra.

4: Det är sexism att använda memes för då når man inte ut till och exkluderar därmed kvinnor
Bitch, please. Kvinnor kan memes. Att du som kvinna inte kan det och applicerar det på hela ditt kön, det är sexism. Två rent praktiska invändningar också:
A: FB-posten var inte enda stället man kunde hitta jobbet på
B: Om man inte förstår memes kanske inte Bahnhof är rätt arbetsplats för en/man kanske inte har gjort sin homework?

5: Det var osmakligt att de inte TOG AVSTÅND
Nej, det var helt rätt och visar på en jävla ryggrad. Att backa för att ett par hundra kränkta personer i en grupp jobbat upp någon sorts rättmätig vrede för att de inte förstår internetkultur hade visat på en principlöshet i alla fall inte jag skulle vilja se från någon som hanterar känslig data åt mig.

Bonus: Bahnhofs uppföljningspost med varianter på temat var faktiskt riktigt bra: Länk.

Min sammanfattning av läget:

En kommentar till “Är Bahnhof sexister? Om drevet mot Bahnhofs meme-marknadsföring”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *