Haverikommission mot porr? Kom igen.

Ni kanske har noterat att ett antal tunga namn, inklusive vår före detta justitieminister, kräver en haverikommission som ska utreda den skadliga inverkan som porr påstås ha på befolkningen – i synnerhet de unga.

Jag tog mig friheten att göra ungefär tio minuters research på ämnet och hittade en studie som gjordes i Holland år 2013, bland 4600 ungdomar mellan 15-25. Den genomfördes då tidigare studier kritiserats för att de inte utrett en mer komplett bild av andra omständigheter som kunde påverka beteenden. Så, vad visade den?

Jo, slutsatserna de drog var att porr endast kunde kopplas till 0,3-4% av skillnaderna i ungdomarnas beteende. Detta innebär att 96% av anledningarna till dessa personers beteende var saker som inte har något att göra med deras konsumtion av pornografi. Men med hjälp av regelbunden moralpanik och överdrifter som vi alla skedmatas med på en daglig basis, ger vi porren mycket mer uppmärksamhet än den förtjänar.

Det finns inga som helst vettiga, vetenskapliga belägg för att porr påverkar din hjärna på något annat sätt än annan underhållning, tv-program eller datorspel. Teorin om att porr orsakar impotens är helt påhittad, och baserad på en förenklad, uppblåst och sexistisk syn på porr, onani och hur hjärnan fungerar. Frekvent konsumtion av porr i samband med onani kan visserligen ha en effekt på mäns sexuella beteende, men effekten kommer från onanin, inte från porren i sig.

Forskning visar konsekvent att den överväldigande majoriteten av porrkonsumenter inte ser några problem eller svårigheter på grund av sin konsumtion. När någon rapporterar problem så har det i första hand att göra med deras relationer, kulturen de lever i eller att det går emot deras personliga syn på moral, inte porren i sig. Även om porrkonsumtion kan vara ett symptom på underliggande problem, finns det – vad jag kan hitta – inget som visar på att det skulle vara en ORSAK till några problem.

Sexuella fantasier, även de mindre accepterade typerna, har inte heller de visat sig ha någon som helst påverkan på människors beteende. Det är tvärtom mer troligt att de MINSKAR risken för att någon ska agera ut sina tankar. Det spelar ingen roll om dessa fantasier händer i ditt huvud, eller på valfri porrsajt. Ökad tillgång till porr verkar dessutom ha ett samband med en minskad frekvens av sexualbrott, vilket kan visas i studier som genomförts på ett flertal ställen i världen.

Försöken att sjukförklara porrtittande är baserade på sexualmoralism, och en flashback till tiden då onani ansågs som farligt och ohälsosamt. Tro för guds skull inget annat.

(Postades ursprungligen på Facebook)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *