Kritiken mot kvinnoporträtt i mainstreamkultur, med utgångspunkt i GTA

GTA har lyfts som ett skräckexempel på dålig kvinnosyn i spel. Huffington Post skrev: ”The violence and sexual denigration of women offered in the previous versions. But, now, taken one step further” om GTA V. I Australien fick en kampanj två varuhuskedjor att sluta sälja det. Men samtidigt som vissa recensenter och tyckare kritiserade skiten ur det för sin kvinnosyn, så hyllades det som spel av många andra. För det är ett bra spel, helt oberoende av hur kvinnor framställs i det.

Ja, det är inga särskilt smickrande kvinnoporträtt de målar. De är platta stereotyper och/eller objekt. Men precis lika platt är ofta kritiken mot spelet, från feministiskt håll.

Något folk framför allt verkar missa i sin kritik är att ingen ser bra ut i GTA. Ja, de tre spelbara karaktärerna är män. Ja, alla kvinnliga bifigurer är rätt vidriga typer. Men har ni tittat på hur mysiga och trevliga karaktärsporträtt de tre protagonisterna är? GTA målar upp en värld som visar på mänsklighetens allra sämsta sidor. Oavsett kön.

Det här hade kunnat balanseras av att någon av de spelbara karaktärerna hade kunnat få vara en svinig typ som inte var en man, så tro inte att jag inte har något att kritisera Rockstar för i det här fallet. Däremot blir det konstigt att kritisera kvinnoporträtten när männen målas med samma satirpensel.

HOWEVER. Det finns en påtaglig skillnad, om vi går djupare.

Den intressanta skillnaden ligger i samhällets beundran av sviniga, manliga genier. Tesen här är att så länge de är kompetenta blir de föremål för idoldyrkan, kanske särskilt om de är dryga jävlar. Det saknas en sån motsvarighet för kvinnor.

Ett lysande exempel på detta är Walter White från Breaking Bad. Han blir citerad, beundrad och memad, trots att han är en alltigenom tveksam person som bara blir värre ju längre serien fortsätter. Samtidigt hatar halva internet hans fru, som egentligen beter sig… Rätt rimligt. Arketypen av det dryga manliga geniet är inte direkt ovanlig, så jag lämnar er åt att själva komma på fler. Ta en funderare på vilka svenska politiker som är mest uppskattade efter sin avgång, för en samhällsrelevant twist. Om de är trevliga eller otrevliga, och vilket kön de har.

Därför hade GTA säkert kritiserats för sin kvinnosyn även om det hade en kvinnlig protagonist. Tyvärr är det inte en lika accepterad trope som den manliga motsvarigheten. Kvinnor som är svin ska helst vara snygga, sårbara eller något annat som får publiken att ha överseende.

Jag gillar elak satir som visar på det värsta hos människor, och det gör GTA bra. Men jag hade liksom inte klagat om jag fått springa runt som en ful och arg kvinna och slå folk sönder och samman med baseballträ. (insert joke om att det speglar mitt vardagsliv). På det stora hela, i kontexten av ett vuxenspel som bygger på samhällssatir, är inte GTA ett dugg värre än att Princess Peach alltid är den som får sitta och vänta på att bli räddad av Mario. Jag skulle nästan kunna argumentera för att det är bättre. Faktiskt.

Avslutningsvis vill jag lämna er med den här videon, som faktiskt illustrerar min poäng:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *