Haveristernas granskning av Linnéa Claeson

Det här inlägget handlar om podcasten Haveristernas granskning av influencern Linnéa Claeson. Då den väckt uppmärksamhet och gett upphov till en del frågor från folk som tydligen inte ens orkar lyssna på avsnitten, väljer vi att sammanställa de flesta av de saker vi tagit upp även i textform.

Vill ni hellre lyssna på avsnitten, finns alla tre snart publikt här: https://shows.pippa.io/haveristerna, på spotify eller annan valfri podcastapp. De har tidigare legat på Patreon, men vi kommer att göra dem tillgängliga för alla pga allmänintresset.

Vi skickade inför publiceringen av sista delen i vår granskning ett antal frågor till Linnéa, som vi aldrig fick svar på. Vi har tagit oss friheten att själva besvara dem så långt vi kan, med det underlag vi har. Efter det kommer ett par punkter med lite blandade exempel på oklarheter och andra klandervärdheter.

Frågor till Linnéa

Har du fejkat en eller flera bilder på Assholesonline? 

Svaret är ja. Förutom inlägg som är klart suspekta av olika anledningar, har vi en källa som säger sig ha varit närvarande när ett inlägg fejkats genom att Linnéa skrivit till sig själv från olika konton.

Har du klippt ihop olika konversationer från olika personer till en och samma för att sedan publicera dem på Assholesonline? 

Jupp. Som det här, där konversationen går från ”Bjud in Martin till Messenger” precis i början till ”Du har missat ett samtal från Kelvin” på höger sida.

Källa: https://www.instagram.com/p/_oaqTXG8Aw/

Hon har även gjort motsatsen, lagt upp flera inlägg skickade från samma konto. Notera profilbilden.

Är alla inlägg på Assholesonline skickade till dig? Om inte, hur många skulle du säga vara skickade till andra personer?

Till en början sa Linnéa inte att alla meddelanden skulle vara skickade till henne. Det finns också exempel på hur hon efterfrågat inskickade inlägg, när kontot var mindre.

Det var först senare hon började få det att låta som att alla meddelanden var skickade till henne, ibland uttalat, ibland underförstått. Till exempel säger hon i sitt tal i EU-parlamentet (cirka 2 timmar och 5 minuter in) att hon driver ett konto där hon ”skriver om de sexuella trakasserier jag upplever”.

Några meddelanden kommer troligen från andra ställen på internet som delar snubbars PM, typ detta (fyndcred till Sweklipp på instagram):

Tidigare hade du konversationer från Grindr på Assholesonline, varför är dessa borttagna idag? Och vad gjorde du på Grindr? 

Grindr är en dejtingapp där bögar söker sex. Knappast troligt att Linnéa hängt där.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Ett av de totalt tre inläggen från Grindr vi lyckades spara ner innan de städades bort.

Är du beredd att visa originalkonversationer för oss eller en annan journalist? Har någon journalist någonsin efterfrågat originalbilderna från dig, och i så fall vilken eller vilka?

Vi har hittills inte hört att någon journalist som skrivit om henne bett om att få se några originalbilder för att kontrollera varifrån de kommer. Har vi fel – hör av dig!

Flera av dick pic-bilderna kommer från bögporrsajter. Specifikt en som publicerades först 24 mars 2016, väljer du att återpublicera 1 mars 2017. Men när du återpublicerar den så påstår du att du lägger upp det på personens vägg. 1: Varför gör du så ett år efter att bilden först skulle ha skickats till dig? 2. Varför skriver du då vid återpubliceringen på engelska när man vid första tillfället ser att killen skriver till dig på svenska? 3. Varför är tidsangivelserna i oordning på den bild du först postar 2016? Och kan vi få se originalet? 

Du har påstått att du skickat en kommentar till 741 personer på Facebook. Blev du aldrig flaggad som spam? 

Det här skulle alltså inte gå. Förutom att tiden hon uppger (två timmar) låter osannolik, skulle Facebook ha blockat henne för spam om hon försökt skicka meddelanden till så många personer på kort tid.

Hur många polisanmälningar skulle du säga dig ha gjort? Och hur många har givit resultat? 

Under 2018 ställde vi en fråga till Linnéa om hur mycket hon polisanmälde, då hon under en längre tid påstått sig få flera dödshot och dagliga trakasserier. Hon sa då att hon hade ett juridiskt ombud som hjälpte henne med polisanmälningar. I december fick vi information från en källa som sa att följande fanns:

Två anmälningar som hade gått till åtal. En psykiskt instabil kille som skickat porrbilder och en missbrukare som kastat sportdryck i ansiktet på LC och hennes syrra – enligt henne kan det att ha varit för att han kände igen henne, men inget i åtalet tyder på något annat än att han var hög.

Två övriga noteringar, en om ett antal Facebookgrupper Linnéa påstod spred nakenbilder på kvinnor (någon sorts revenge porn) polisen inte ville ta upp en anmälan om. De sa att hon kunde lämna ett tips. Hon hörde då av sig igen och ville anmäla polisen som inte ville ta upp anmälan för tjänstefel.

Notera att vi inte har någon info om huruvida något nytt kommit in under 2019. Dock har antalet dödshot och trakasserier hon beskriver minskat avsevärt.

I maj 2017 påstod du att du blivit sexuellt trakasserad 20 gånger under loppet av tre timmar i centrala Stockholm och att det skulle ha varit värre dagen innan. På vilket sätt blev du sexuellt trakasserad och av hur många personer? 

Listan på saker Linnéa påstår sig ha utsatts för är orimligt lång. Just den här är dock lite speciellt galen.

Bilden kan innehålla: 2 personer

Vid en föreläsning för LO i september 2019 så påstod du dig blivit omringad av 12 nazister varav alla hade kniv. När skulle detta ha skett och hur visste du att alla hade kniv? 

Linnéa beskriver det här i en av sina föreläsningar. Vi var helt enkelt nyfikna. Som personer som i flera år granskat högerextrema miljöer, tycker vi inte att det låter trovärdigt.

Detsamma gäller för övrigt det här påståendet om att hon skulle ha fått allt det här hatet på ett par timmar en lördagsförmiddag, för att hon skrev en kritisk krönika om SD. Henko och Myra som bloggat om och avsatt SD-politiker i flera års tid säger: ”nja”.

Bilden kan innehålla: text

Du påstår dig spelat en stor roll i att få regering och riksdagen att jobba mot ett mer jämställt Sverige. Vi undrar exakt vad din roll varit i detta? Och på vilket sätt har du påverkat regering och riksdag?

Det här påståendet kommer från texten Linnéa skickat in om sig själv till presentationen till EU-parlamentet. Det fanns ju lite mer i hennes story därifrån som var värt att kommentera. Se bild.

Under din korta period i Danmark som handbollsspelare påstod du att ni i laget ombetts att posera sexigt när ni skulle ta lagfoto (publicerat i instastories). Vad sa fotografen egentligen?

Vi har pratat med spelare som var på plats och de säger att detta inte hänt. Fotografen ska inte ha gjort några sådana uppmaningar. Kanske är det så att Linnéa faktiskt inte fattar danska? Vem vet.

Du påstår att du fått kvarsittning i skolan för att du vägrade sudda ut ordet hora från ett skåp. Vi undrar om detta verkligen stämmer och vilken lärare/skola som gav dig kvarsittning?

Vi har pratat med ett flertal personer som gått i skola med Linnéa. Vi har fått bekräftat att några äldre tjejer hon bråkat med skrivit hora på hennes skåp, men ingen känner igen att de skulle ha haft kvarsittning som straffmetod.

I en krönika från 22 sep 2018 påstår du dig varit bråkig i skolan. När vi visar upp denna för personer i din närhet vid den tiden så säger de att detta inte stämmer. Hur förklarar du detta?

Alla vi pratat med som gått i skola med Linnéa beskriver henne var en mönsterstudent som ville hålla sig väl med alla lärare, något som rimmar bättre med hennes höga betyg.

Du påstår dig varit mobbad i skolan men när vi pratar med folk i din närhet från skoltiden så säger alla samstämmigt att du tvärt om varit en populär person. På vilket vis anser du att du var mobbad?

Ni minns kanske inlägget där Linnéa ska ha blivit kontaktad av en gammal mobbare som vill ha träningstips för att Linnéa har så snygg kropp? Som om det inte vore tramsigt nog utan granskning.

Flera personer berättar för oss att du under en kortare period berättade om hur du såg människor som hoppade från tak, alternativt hallucinerade personer men att detta snart upphörde då ingen ville tro på dig. Stämmer detta? I så fall, varför påstod du dig se människor som inte var där?

Okej, den här kommer lite ur left field. Men, en återkommande grej hos alla personer i Linnéas närhet vi pratat med, från olika sammanhang och tider, är att de beskriver henne som någon som hittar på väldigt mycket knäppa historier. Citat “hon har ett flytande förhållande till sanningen”, ljuger och överdriver. Det finns flera anekdoter på liknande tema, som att Linnéa kommit till träning med sönderskrapade knogar och påstått att hon blivit påhoppad av en man på gatan när det senare visade sig att hon slagit sönder dem mot en boxsäck. Det här var helt enkelt den konstigaste anekdot vi fick till oss – att Linnéa en kort period gjorde det här påståendet, men slutade när vänner slutligen tyckte hon gått över gränsen med skarvandet.

Sommarpratet

Linnéa har anklagats för plagiat flera gånger, något Bloggbevakning sammanfattat bra.

Förutom dessa exempel tar vi i podden upp att formen för hennes sommarprat är orimligt likt Athena Farrokhzads från 2014. Lyssna och bedöm själva. (Klippet inleds med Athenas, sedan följer Linnéas. Sen kommer lite annat krafs, som vi kommer till senare i posten).
https://www.dropbox.com/s/58xjmw91ghk614b/Linnea%20Claesson%20cutouts%20new.mp3?dl=0

Mannen på T-Centralen

Det här är ett exempel på hur Linnéa drar historier som har ett korn av sanning men sedan blir lite värre varje gång. Samma ljudfil som ovan, mellan 4 och 6 minuter in. Samma historia, från sommarpratet och en föreläsning från i år. Mannen blir mer hotfull, de som bara tittar på blir fler.

Vi har pratat med andra personer som var närvarande när det här inträffade, som inte alls känner igen sig i det hon beskriver, utan vittnar om något betydligt mindre dramatiskt än båda de olika versionerna.

Det sista i klippet är ett segment från föreläsningen om hur farligt hennes jobb är. Det innehåller dels påståendet om att ha omringats av nazis (se även: ”Nazis wantS to see me dead” från EU-parlamentet), och sedan ett påstående om att två av hennes ”kollegor” ska ha dödats för sin aktivism. Vi tror att hon menar dessa två kvinnliga aktivister, men kan inte hitta några belägg på att de skulle vara ”kollegor” till Linnéa (då kollega vanligen inte är ett ord man använder om folk man aldrig träffat).

Ett annat exempel på hur Linnéa tar en historia som har lite sanning i sig och överdriver den till max, är hur hon svartmålade elever i Härnösand. Henko har sammanfattat hela det debaklet här. Vad postade Linnéa som svar på kritiken hon fick när skolan gick ut och sa att hon inte talat sanning? Well…

Hoten

Antalet hot och trakasserier Linnéa pratar om är, som sagt, enormt högt. Vi gjorde en slarvig överslagsräkning förra året och kom fram till, baserat på det hon själv postat om, att det skulle behövas att hon ungefär varannan dag de senaste två åren utsatts för diverse former av olika övergrepp, kränkningar, hotelser och/eller brottsliga handlingar riktade mot henne som person. Lägger man hennes berättelser i ett album och scrollar igenom dem, inser man snabbt hur absurt det blir. Vi säger inte att allt är påhittat (även om vi starkt misstänker att en del är det), men sannolikheten för att alla är sanna känns låg. Här är tio exempel av många, många fler.

Vi har också fått tillgång till 100 slumpmässigt utvalda mail som skickats till Linnéa. I ett slumpat urval borde åtminstone något av dem vara hotfullt eller sexuellt. Inget av dessa innehåller hot eller trakasserier.

I flera olika intervjuer, under tiden då Linnéa mest var känd som handbollspelare som vittnade om alla trakasserier hon utsattes för (hon uppger här att hon efter en SM-final får mellan 20 och 30 meddelanden från okända män) , frågas andra kvinnliga handbollsspelare om vad de tycker om hennes projekt. Så här kommenteras det, bland annat.

Jamina Roberts (som var med i landslaget, och därmed minst lika synlig): ” Det är bra att hon lyfter det. Men det är ingen i vårt lag som är i närheten av så mycket sådant. 

Spelarna i handbollslaget VästeråsIrsta har klarat sig ifrån trakasserier, men Miriam Sandberg Salach och Viktoria Högström Unell häpnar över vad andra spelare behöver utstå. ”

Som sista grej har vi konstaterat att Linnéa varken har skyddat identitet eller hemligt telefonnummer, trots att hon påstår sig leva under konstanta dödshot. Något en juriststuderande med en far som är chefsåklagare borde tänka på som första steg. Dessutom filmade hon till sin instagramstory precis var hon var en av gångerna hon pratade om att hon utsattes för så hemska hot att hon inte kunde bo hemma (påpassligt nog precis efter att hon fått kritik för något igen).

Vill ni ha ännu fler exempel och höra oss raljera i timtal, lyssna på våra poddavsnitt. Det här bör räcka för att visa att vi sitter på en hel del underlag för vår tveksamhet.

Ciao,

Axel, Henko och Myra (Haveristerna)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *