Memeåret 2018

Året har varit så smockfullt av diskussioner om porrfilter och riksdagsval att jag känner att jag lite åsidosatt en annan stor kärlek: Internetkultur. Memes är ju, på sätt och vis, internets egna språk och därför ytterst relevant för alla som intresserar sig för nätet.

Även om jag faktiskt hunnit med att föreläsa om politiska memes, utbilda lärare i memekultur, samt uttala mig till döds om Reklamombudsmannens kritik av Bahnhofs memeanvändande  så vill jag på något sätt sätta punkt för memeåret genom att lista några av de, i mitt tycke, viktigaste, märkligaste och mest överskattade memes 2018 gav oss. Här kommer således min lista, utan inbördes ordning.

Även om det här inte är en ny meme så fick den ett stort uppsving under början av året, då den förpackades som en viral utmaning i stil med ”Ice bucket challenge”.

I sig borde skämtet, som helt bygger på att mjukmedelskapslarna ser goda ut, ha dött ut ganska snabbt. Men i krocken mellan internskämt online och den allvarliga världen finns en hel del lustigt att utvinna. Den stackare som satt bakom tangentbordet för Tides twitterkonto var nog mindre road, till exempel. Varningar utfärdades, oroade föräldrar rasade, matbutiker låste in sina Tide pods, Google tog ner videos av människor som låtsades äta dem. Sånt skapar meme magic.

När Star Wars: The Last Jedi släpptes i slutet på 2017 trodde man kanske inte att det mest minnesvärda från filmen skulle bli antagonisten Kylo Rens byxor. Lyckligtvis är internet en ständig källa till överraskningar.

Efter att han snabbt döpts till ”Ben Swolo” (baserat på hans födelsenamn Ben Solo kombinerat med ordet ”swole”) började människor att ta bilder på sig själva iförda svarta byxor med hög midja och på olika sätt satirisera den fyrkantiga kroppsformen. Resultaten blev inte sällan fruktansvärt roliga i alla fall för stunden.

Årets roligaste bildtext som blev viral går till ovanstående. Från att ha postats i slutet av 2017 applicerades den på i princip alla bilder som går att tänka sig där någon eller något i bilden är ovanligt stort.

Det är ett sånt där skämt som inte går att förklara. Det är bara kul, okej?

Steven Crowder ställde upp ett bord på ett universitetscampus och tog en kopp kaffe bakom en skylt med texten ”Manliga privilegier är en myt. Ändra min åsikt”. Han tweetade sedan en bild av det iförd ett sånt där flin som får en att vilja slå något på käften.

Det framgår inte av historien om någon faktiskt fick honom att ändra sig, men skylten blev å andra sidan ändrad tusentals gånger.

En bild postades på Reddit med en mal som satt utanför ett fönster. Malen klipptes sedan ut och klistrades in i precis allt där man kunde skohorna in ett skämt om att malar dras till ljus. Helt klart en av årets absolut tråkigaste memes som trots det blev orimligt populär.

Karaktären Gru från filmerna Despicable Me (Dumma Mej, i Sverige) har gett liv till så pass bra memes att man nästan kan förlåta att samma filmer uppfann minions.

Från skämt som i all enkelhet bygger på karaktärens uttal av ordet ”girls” där man byter ut personers huvud mot hans och ordet ”girl” mot ”gorl”, till den något mer avancerade schablonen som går under namnet ”Gru’s Plan”, där den tredje rutan visar en oväntad eller ogenomtänkt konsekvens av planen i fråga.

Efter skandalen med Cambridge Analytica där Facebookgrundaren tvingades vittna i rättegång ökade intresset för memes om honom märkbart. Min personliga favorit är de som driver med tanken att han skulle vara någon sorts ödla i mänsklig hamn.

Lyckligtvis har Zuckerberg gått ut och dementerat detta, så vi kan alla sova lite lugnare med all vår personliga data i Facebooks händer. Eller?

En serie bilder från en sketch ur The Eric Andre Show, som visar Andre själv skjuta sin parhäst Hannibal Buress för att sedan vända sig till kameran och fråga vem som dödade honom.

Den här memen hade oanade politiska användingsområden under året, och är en stark template även framöver.

Ett sånt där bra kodak moment som går att applicera nästan vilken text som helst på. Ibland är det inte svårare än så.

En återfödd meme som förtjänade en andra runda i rampljuset. Användbar för att driva med naivitet eller ignorans hos människor som inte är lika smarta och upplysta som en själv, och är det något internet älskar så är det sånt.

Kanske något obskyr eller svår att greppa, men kan enklast förklaras som en jämförelse mellan två ting varav det ena är enklare och får hyllningar online medan det andra som är mer komplext undervärderas. Något som började som en tankeväckande kommentar på hur vi uppfattar och uppskattar saker på internet. Den här hade potential, men lyfte aldrig riktigt.

Uttrycket används också (utan samband med detta) i memes av typen ”Gamer Joker”, som driver med tonårskillars tendens att tro att de är det kantigaste som finns, och identifiera sig med Jokern. Lång historia.

En bild på en katt med roligt ansiktsuttryck. Om vi lärt oss något av Grumpy Cat, I can haz cheeseburger och alla andra miljontals kattbilder internet har hyllat så är det att du inte kan förlora med det utgångsläget.

Katten har photoshoppats in i påhittade konversationer, avbildats, och ligger tryggt i min mapp med användbara reaktionsbilder även nästkommande år.

Vad som tog avstamp i en gammal fejkbild från 2015 utmynnade i en lång lista av kändisars riktiga namn baserade på deras artistnamn. Vi behövde en meme som denna efter att vi mjölkat varje droppe ur Benedict Cumberbatch. (Nej, inte så. Usch.)

Efter att Elon Musk skärmdumpats när han rökte på i Joe Rogans podcast drev hela internet med stoneridéer i allmänhet och Elons storslagna idéer och rätt nyliga urspårningar på Twitter i synnerhet.

Bongo Cat var en gåva som kom till mig samtidigt som riksdagsvalet, och gjorde året så mycket lättare att uthärda. Den animerade katten som spelar olika instrument till olika låtar är helt enkelt omöjlig att ogilla. I dare you.

För de där gångerna du vill uttrycka förvåning över något du verkligen, verkligen borde ha förutsett eller vill ha ett snyggare sätt att säga ”VAD VAR DET JAG SA” eller ”VAD FÖRVÄNTADE DU DIG, DUMJÄVEL”.

Djurrättsorganisationen PETA var dumma nog att posta en bild där de försökte få folk att byta ut grymheter mot djur i vanliga ordstäv och uttryck, till (faktiskt ganska smarta) alternativ. Det var så gott som omöjligt att inte driva med.

Hedersomnämnanden:

  • Weird flex but ok – egentligen inte är en ny meme eller ett nytt uttryck. Men den slog definitivt igenom så pass stort under 2018 att till och med dina mest internetilliterata vänner kanske använder den för att besvara konstiga humblebrags.
  • Surgery on a grape – Jag tänker inte ens. Gå till Knowyourmeme om ni måste veta.

Det avslutar min lista på de memes jag finner mest minnesvärda från året som gått. Jag har säkert glömt några, utelämnat några som DU tycker är jättekul och jag bara är för dum för att fatta, och HELT MISSUPPFATTAT resten.

Jag är säker på att du kommer att tala om det för mig, om så är fallet.

Gott nytt år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *