Om varför DN (och andra) borde tänka över sitt användande av uttrycket ”althöger”

Det här med att Dagens Nyheters skribenter numera skriver om och definierar ”alternativhögern” som ett spektra som sträcker sig från populister i M till nazister, är det en officiell hållning?

Senaste veckan använde Lisa Magnusson den beskrivningen. Nu Erik Helmerson, som säger: ”Här definierar jag alternativhögern som en sfär som i Sverige rör sig från Moderaternas högerflank, via SD och bort till den rena nazismen”. Båda texterna är bra. Men jag vill ändå nitpicka på användandet av begreppet althöger.

Det är stor skillnad på althögern, som är en etablerad gruppbeskrivning på en väldigt specifik rörelse, valfri LO-ansluten SD-väljare och våldsdömda från NMR. Det som förenar dem är att alla skyller på invandring för samhällsproblem, och deras kritik (eller hat) mot etablissemanget. Det finns betydligt mer som skiljer dem åt, och det är farligt att sudda bort nyanserna på samma sätt som det blir farligt att kalla alla med kritik mot förd invandringspolitik rasister.

Varför? Av flera anledningar.

En anledning är att det fördummar debatten att göra svepande bedömningar av folk. Gör det svårare att bemöta dem. En annan, kanske ännu viktigare, är att ni bidrar till en radikalisering av vanliga människor. När ni jämställer någon som röstar SD med nazister så knuffar ni dem samtidigt längre bort från de liberala demokratiska ideal ni vill förespråka. Det är rätt logiskt. Ni fråntar problemet alla nyanser, och då finns inga nyanserade lösningar.

Och vet ni? Det gör alla dummare. Det finns en enorm bredd inom den invandringskritiska populistiska rörelsen, men ni kan inte säga att någon som bara vill utvisa brottslingar har samma ideologiska grund som någon som tror på en judisk världskonspiration.

Ni gör helt enkelt alla en otjänst. Alla utom kanske de mest radikala elementen, då, eftersom ni legitimerar dem. Ni jämställer människor som vill hänga svenska judar med riksdagsmän från moderaterna. Vilka tjänar på det, tror ni? Vilka är det som vinner status?

Alternativhögern beskriver en specifik grupp inom den nationalistiska rörelsen. Internationellt. Att ta det begreppet och få det att betyda något annat specifikt i Sverige är bara korkat. Sluta. Eller ring mig, så förklarar jag gärna pedagogiskt varför ni har fel.

Tack för er uppmärksamhet. Här är en gullig ödla.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *