#titsforfabbe – Vad sjutton handlade det om, egentligen?

Tidigare i år skrev Fabian Fjälling, outad medarbetare på den rasideologiska sammanslutningen och ”trollfabriken” Granskning Sverige till mig på Twitter. Anledningen var att han ville uttrycka oro över att jag vid ett tillfälle fångats på en skärmdump när jag videoskypade med två av mina vänner och 1: bara hade trosor på mig, 2: drack ett glas vin, ve och fasa. Någon rätt lustig lustigkurre tog sedan sagda bild och la in den i en ram från en camgirlsajt. Den här vanan av att ha fylleskypesessioner där vi spydde galla över idioter utvecklades senare till vår podcast Haveristerna, som går att lyssna på här.

Inte så där överdrivet avslöjande, som synes. Men kul.

 

Hur som helst. Fjälling ville så klart bara i all välmening ge mig tipset att jag borde se till att vara påklädd i offentligheten om jag ville bli tagen på allvar. Helst skulle jag nog undvika att dricka sprit också. Det var inte så smickrande för en kvinna.

Ni förstår, jag avskyr när folk säger åt mig att jag inte kan göra saker. Det bottnar kanske i någon sorts auktoritetsproblem, eller hävdelsebehov. Men i det här fallet blev jag mest förbannad för att jag skulle behöva ta nedlåtande föreläsningar om hur jag borde göra för att tas på allvar av en person som anonymt sitter och ställer dumma frågor till upplevda etablissemangsföreträdare över telefon.

Så, jag skrev en tweet. Jag sa att om jag fick 25 nya följare under helgen (vilket skulle ta mig upp till ett jämnt tusental) så skulle jag under kommande vecka dedikera en tuttbild om dagen till Fabian Fjälling och Granskning Sverige. Barnligt obstinat? Ja visst. Det är praktiskt taget mitt mellannamn.

Problemet var att jag fick ungefär 200 följare, bara den kvällen. Jag insåg då att det vore lite futtigt att bara lägga upp tuttbilder för att trolla, så jag bestämde mig för att i samma veva skriva en text med koppling till ämnena jämställdhet, synen på kvinnors kroppar, sexuell autonomi, och så vidare. Och så fick det bli.

En del av kritiken jag fick i efterhand var följande:

  1. Att jag skulle ha trott att det var ett nyskapande sätt att utöva feminism på
  2. Att jag, för att jag inte hade fula tuttar, skadade andra kvinnor genom att lägga upp bilder på dem
  3. Att det hela handlade om att sälja feministisk retorik med tuttbilder
  4. Att jag bara var kåt på uppmärksamhet

Jag bemötte aldrig riktigt något av det på allvar, men jag ska göra ett försök nu.

Nej, det handlade aldrig om någon sorts feministiskt statement. Det var ett högst personligt uppror mot den objektifiering jag utsätts för som kvinna, inte minst av de meningsmotståndare som ogillar att jag bråkar med nazister och Sverigedemokrater. De första gångerna jag deltog i debatter mot SDare så handlade alla kommentarer om mina bröst. Inte ett ord om vad jag sa, för de trodde att det skulle sänka mig att bli avfärdad som en blåst knulldocka. Well, think again.

Att jag vill ha uppmärksamhet är väl inte direkt rocket science, å andra sidan. Men uppmärksamhet i sig är rätt värdelöst om den inte används till något vettigt. Jag hade ingen tanke på när jag slängde ut min tweet om att trolla rassar med tuttar att det skulle bli så uppmärksammat, men när det blev det kunde jag lika gärna göra något viktigt av det.

Och, det blev rätt viktigt. Både som personligt statement, och för att massor av människor faktiskt hörde av sig och tackade mig för texterna. Det må vara lite märkligt att delvis vara känd som ”hon som visade brösten mot fascism”, men mest garvar jag åt hela grejen. Den är så mycket jag, kaos, improvisation, trollande och folkbildande inkluderat.

För att läsa en bra text om det hela, signerad Isobel Hadley-Kamptz: https://www.opulens.se/opinion/brost-mot-fascism/

För att bara läsa tuttrantsen:

#titsforfabbe 1/7 – om synen på kvinnors kroppar och sexualitet

#titsforfabbe 2/7 – om varför nationalister hatar tuttar (och kvinnor)

#titsforfabbe 3/7 – om kvinnliga (problematiska) förebilder

#titsforfabbe 4/7 – om privilegier, intersektionell analys och varför folk är idioter när de pratar om dem

#titsforfabbe 5/7 – om hur kvinnor dubbelbestraffas när de försöker äga sin egen sexualitet

#titsforfabbe 6/7 – om rätten till att *inte* sexualiseras

#titsforfabbe 7/7 – om mäns tendenser att tro att de äger kvinnors kroppar

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *