Våldspyramiden, finns den?

Ni kanske har sett folk slänga sig med uttrycket ”VÅLDSPYRAMIDEN” för att förklara varför det till exempel är dåligt med sexistiska skämt. Undrar ni varifrån det kommer och vad det betyder? Det gjorde jag också. Häng med så researchar vi det tillsammans!

Tanken då, för er som missat populärfeministisk diskurs de senaste tio åren, är att om man skämtar om till exempel våld mot kvinnor så normaliserar det något grövre handlingar, som i sin tur normaliserar ännu grövre handlingar, och så vidare. Jag googlade fram den här som exempel, som delats bland annat av Peter Rung på senaste tiden:

Jag har inte lyckats ta reda på var den uppkom i den här formen, men av allt att döma bygger den på konceptet ”pyramid of hate” som verkar användas av vissa för att förklara folkmordsprocesser (de flesta sökresultat handlar om Förintelsen). Den ser ut så här:

Jag vet att man brukar prata om de åtta stegen i en folkmordsprocess, som listats av professorn Gregory Stanton. De finns listade här, om man vill fördjupa sig i dem. Inget av stegen nämner dock skämt, så det är inte heller ursprunget till idén att till exempel rasistiska och sexistiska skämt leder till våld.

En annan grej som kan vara tillämplig är ”Allport’s scale” som används för att förklara hur fördomar i ett samhälle kan leda till folkmord. Där pratar man om att första steget är nedsättande språk (tänk hets mot folkgrupp). Nästa steg där är att gruppen isoleras.

Det verkar helt enkelt vara en massa teorier som blandats ihop för skapa en förklaringsmodell där skämt leder till en avhumanisering som legitimerar våld. Så jag gick vidare till att leta efter bevis på att till exempel sexistiska skämt skulle leda till sexistiska handlingar.

Den studie jag hittar som folk upprepat refererar till visar att sådana som läser s.k. ”lad mags” oftare har sexistiska föreställningar om kvinnor, och att de i många fall inte kan skilja skämten i sagda tidningar från citat från seriemördare. Typ. Korrelation/kausalitet, här?

Det är så klart en hållbar teori att avhumanisering av en grupp människor inte börjar med folkmord, utan att det är en långsam process av normalisering av hat mot sagda grupp. Men att förklara det med att skämt är grunden för det är att fördumma processen.

Dessutom råder det inte alls konsensus om det. 2015 utfördes en stor amerikansk studie som istället visar att människor som matas med hat och negativa budskap om en annan grupp istället verkar känna större empati med dem.

Så nej, till exempel Elaine Eksvärd (som dök upp när jag googlade efter begreppets ursprung), ”forskning visar” inte riktigt det du påstår här. Däremot kan man tänka sig att ett samhälle som avhumaniserat en grupp också tillåter grövre skämt på deras bekostnad.

Vill påpeka att sexistiska och rasistiska skämt så klart kan vara ett uttryck för fördomar och normer. Det är INTE vad jag ifrågasätter. Jag vänder mig emot att den används för att säga att alla som drar osmakliga skämt bidrar vi till våld mot kvinnor.

Det är så klart en teori man kan sälla sig till. Om man vill. Men det är rent påhitt att påstå att det finns någon sorts ”forskning” eller fakta som bevisar en länk mellan att dra sexistiska skämt, och sexistiska attityder som leder till våldtäkter eller våld mot kvinnor.

Undvik för all del gärna skämt på andras bekostnad, särskilt om det gäller en utsatt grupp men kanske ÄNNU mer särskilt om de inte är roliga. Skämtar du bara på en viss grupps bekostnad hela tiden och aldrig din egen kanske du ska se över dina underliggande attityder.

Liksom, det handlar bara om common jävla courtesy. Markera mot sexistiska attityder i din vardag. Problematisera din inställning till andra människor och försök vara rättvis och bemöta dem utan fördomar så mycket du kan. Slå inte på såna som ligger.

Sexism är skit och kvinnor som utsätts för våld förtjänar stöd och backning, till exempel genom att slippa påtvingas skämt om det i tid och otid. Förhoppningsvis behöver du inte en pyramid som spekulerar ihop att du är medskyldig för att kunna välja dina tillfällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *