Vem gör medborgarjournalistik om medborgarjournalisterna?

Jag höll på med en granskning av Lamottes hotfulla följare och deras egna domar för brott när jag kom in på ett sidospår: Hur bra koll har han när han bestämmer sig för att åka hem till människor med skyddad identitet och visa upp deras adress för hundratusentals?

Han kallar sig ju ändå för journalist, så gör han publicistiska bedömningar? Let’s find out.

Först och främst, läs detta så slipper du få för dig massor av dumheter.

1: Jag önskar inte gärningsmannen något gott.

2: Jag tycker att hans straff var åt helvete för kort.

3: Jag tycker inte att man hur som helst ska få exponera föräldrarnas adress och påstå att de skyddar en gärningsman som letar nya offer när man inte kan styrka det.

4: Det är möjligt att gärningsmannen varit i Onsala. Möjligt att han haft en dejtingprofil. Men ingen info jag sett bevisar det. Inte Lamottes heller.

5: Jag har inget emot att boende i hans närhet får veta vad han är dömd för. Jag skiter i honom. Jag skiter inte i hur man kringgår rättssystemet för att straffa oskyldiga människor UTAN ATT HA KOLL.

Så. Då börjar vi granska.

Lamotte påstår ett par saker i sina posts. Han uppger ett namn, lägger upp gamla bilder på en man, berättar att han dömts för mord och två våldtäkter men nu är ute. Han hävdar flertalet gånger att han nu är aktiv på dejtingsajter för att hitta nya offer. Han ger också ut namnet på en ort. Den där hans föräldrar, med skyddad identitet, bor.

Lamotte filmar när han åker till sagda ort, och knackar på en dörr som han säger tillhör den dömda våldtäktsmannen/mördarens föräldrar. Han säger själv att de lever med skyddad identitet, men att sonen bor där.

Jag hade en smygande misstanke om att Lamotte inte kollat så noga utan bara omedelbart älgat iväg för att livesända det hela. Så jag började gräva i hans påståenden, med hjälp av min vän Ida. Jag började så klart, som vilken svensk crime junkie som helst, på Flashback.

Alla som någonsin velat gräva i svenska brott vet att allt, ALLT hamnar på Flashback. Därför var det lite märkligt att inte ens de verkade ha källor på de saker jag försökte hitta. Märkligt och/eller oroväckande.

Jag gick vidare till nästa person jag vet skrivit om mördaren: den också rätt klandervärda Jonatan Alfvén. Men till och med han skrev att han inte var säker på adressen, trots att han är klandervärd (inte lika mycket som Lamotte). Då han var den som först la upp infon till en stor publik, så kommer det troligen därifrån.

Men okej, fair enough. Det kan ju vara så att vissa tror att han bor hos sina föräldrar. Problemet var bara att jag satt på två oberoende källor som intygade att han inte gjorde det. Källor som jag bedömt som trovärdiga, så långt jag kan.

En tänkbar förklaring här är:

Kom ihåg att GM suttit på anstalt de senaste åren, och nyss kommit ut. Vet ni var man är folkbokförd när man sitter i finkan? Vanligen hos anhöriga.

Det är alltså fullt möjligt att GM varit folkbokförd på samma adress som sina föräldrar under tiden han satt inne, och att han – som den info jag fått påstår – inte bor med dem längre, men att folkbokföringen flyttat med föräldrarna.

Finns det mer trovärdiga källor som påstår att han ska bo där är det inget jag hittar, och heller inget min eminenta researchkompanjon Ida lyckats hitta heller. Däremot har jag två personer som i privata konversationer förklarat att det inte stämmer. Make of it what you will. VIDARE.

Nästa grej jag ville kolla var påståendet om att han skulle vara aktiv på dejtingsajter. Det motiverade, enligt Lamotte, att söka upp och hänga upp honom för att skydda andra. Det var så att säga uppenbart att han sökte nya offer. Ni kan aldrig gissa vad jag (inte) hittade.

Så, jag visste efter att ha gjort lite research att GM:s bilder och dejtingprofil lagts ut lite varstans när han åkte fast för våldtäkt 2015 (hans andra dom). Här är de i ett imgur-album. Notera uppladdningsdatum. Notera också ”Badoo” -vattenmärket som visar varifrån de kommer.

Det var efter sin första dom, för mord, han bytte namn. 2015 när de här laddades upp i samband med hans andra dom för våldtäkt, borde han alltså ha kallat sig Patrik på dejtingsajter. Men oj, på listan av klandervärda dyker ett till namn upp!

Det är så klart SD:s favoritpropagandaorgan Samnytt. De skriver en artikel och lägger också ut bild på GM. Ungefär samtidigt som Alfvén, innan Lamotte. Jag tänker maska honom eftersom det är irrelevant för sammanhanget, men ni vet ju var det går att hitta om ni vill veta.

Samnytt lägger upp en bild på en dejtingprofil som han påstås använda. I den står det också Onsala, samma ort som Lamotte påstår att han bekräftat bor i. Kanske är det därför han tar det som bekräftat?

Men, de där bilderna…. Hm. Åter till imguralbumet från 2015.

Ser bekant ut, va?

Alla som tror att en dömd våldtäktsman, OM han försökte ragga nya offer online, skulle använda EXAKT SAMMA bilder som tagits från hans dejtingprofil och offentliggjorts i samband med en dom för våldtäkt fyra år tidigare…. Well, ni är lite dumma. Tyvärr.

Åldern är uppdaterad, men den är, enligt min koll, automatisk efter födelseår. Namnet stämmer med det han använde 2015. Det finns inget med det här som tyder på att det inte är samma profil som lades ut då, och inte längre används. Noll belägg.

Jag kan ju inte UTESLUTA att han tänker utsätta fler offer baserat på det här, men det finns inga belägg för att han skulle jaga några via dejtingsajter som varken jag eller Ida kan hitta. Att därför påstå att han är ute och jagar offer, baserat på det, är helt enkelt osant.

Lamotte verkar, av allt att döma, inte ens ha tagit tiden att kolla upp någon fakta innan han gav sig ut och exponerade två oskyldiga människors adress för hundratusentals våldsivrande följare och sa att de huserade en våldtäktsman som jagade nya offer.

Ni minns hans följare va?

Jag är inte journalist. Skulle inte kalla mig det för allt i världen. Men min journalistiska granskning håller fan så mycket högre verkshöjd än ”medborgarjournalisten” Lamottes.

Åter till min grundpoäng: Att låta honom godtyckligt bestämma vilka som ska straffas är GALET.

Nu återgår jag till att granska de många domarna hos hans följare. De är kul typer, vill jag lova. Tack för att ni läste, och stort tack till Ida W. som hjälpte mig gräva efter saker och dubbelkolla! Du är en hjältinna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *