Det finns många olika typer av humor. Ofta väljer en komiker att fokusera på någon eller några av dem i sitt yrke. En vanligt förekommande typ av humor är det som brukar kallas för igenkänningshumor. Det bygger på att komikern tar ett välbekant fenomen och spetsar till det på ett överdrivet sätt.

Hur fungerar igenkänningshumor?

För att lyckas med igenkänningshumor behöver du känna din målgrupp och vara beredd att exkludera vissa andra. En del situationer är givetvis universella, medan andra inte är det. Ett exempel på det senare är de komiker med invandrar- och/eller förortsbakgrund som är populära på YouTube, där mycket av humorn går ut på att beskriva saker som är typiskt kulturella för deras grupp. Föräldrar som har svårt att navigera i mötet med det svenska samhället och fördomar som en person med helt svensk bakgrund inte möter.

En av de mest kända komikerna som jobbat mycket med igenkänningshumor är Jerry Seinfeld. Ett bra exempel på hur formen fungerar är hans monolog där han konstaterar att ”Det folk är mest rädda för är att prata om inför andra, det folk är näst mest rädda för är att dö. De flesta skulle alltså hellre ligga i kistan än hålla tal på begravningen.” Det är något de flesta kan relatera till på flera plan. Samtidigt drar han konceptet till sin spets vilket gör det absurda i det extra tydligt.

Teman för igenkänningshumor

Om du vill testa igenkänningshumor själv så behöver du som sagt var hitta ett antal teman relaterade till dig själv och din publik. Du måste också researcha ämnet; all form av humor kräver betydligt mycket mer kunskap än vad de flesta förstår. Om du till exempel vill skämta om den ängsliga medelklassen kan du gå in på Sverigesmatkassar.se för att hitta uppslag. Det är väldigt vanligt att ha en matkasse idag, vilket gör att de flesta kan känna igen sig. Det är dessutom ett relativt harmlöst tema då en matkasse i sig är en bra sak. På sverigesmatkassar.se kan du bland annat se hur många olika typer av matkassar det finns att välja mellan. Vegetariska, flexitarianska, glutenfria etc. Utifrån det är det lätt att bygga en monolog eller en skämtserie. Vem vet, du kanske till och med hittar någon att beställa hem?

Fallgropar i igenkänningshumor

En sak som är viktig att veta med igenkänningshumor är att den aldrig får ”slå nedåt”. Var ytterst försiktig med att skämta om grupper som du själv inte tillhör. Om du inte är uppvuxen i förorten så kommer eventuella skämt eller försök till att göra dig lustig genom att prata med bruten svenska bara falla platt. Igenkänningshumor bör också baseras på kärlek. Även om du driver med vissa typiska särdrag i en grupp eller kultur så är det viktigt att undvika att göra det på ett elakt sätt. Du vill få folk att skratta, inte håna dem.