Nûjen är en svensk ståuppkomiker, programledare, skådespelare och manusförfattare. Nûjen föddes i Turkiet den 20 juni år 1975 men han, tillsammans med familjen, kom till Sverige som åttaåring och växte upp i Rinkeby. Nûjen studerade på Calle Flygare Teaterskola mellan åren 1997 och 1999. Han har även studerat på Dramatiska Institutet där han läste radioproducentlinjen.

Hans karriär började när han blev involverad i standupunderhållningen på restaurangen där han arbetade. Detta började i slutet på 1990-talet och till slut hade Nûjen blivit ansvarig för hela verksamheten på restaurangen.

Nûjen ingick även i kollektivet Stockholm Comedy Club, som han bildade tillsammans med två andra ståuppkomiker. Han har även varit med och bildat andra komediklubbar och var även en av de drivande krafterna bakom Svenska Standup-galan.

Förutom en karriär som ståuppkomiker har Özz Nûjen medverkat i flera teateruppsättningar, arbetat som programledare i radio och varit med i ett antal filmer och tv-serier. Några av de mer kända filmerna/serierna som han medverkat i är Irene Huss, Aspiranterna, Wallander – skytten, Lasse-Majas detektivbyrå och han gjorde rösten till myggan ”Mooseblood” i Bee Movie samt fler röster i ett antal amerikanska animerade filmer. Nûjen har även medverkat i programmet Parlamentet.