Trots att en stor del av alla filmer som vi ser idag är från USA eller Storbritannien finns det en hel del svenska filmer som också är värda att se. Här kommer några underhållande svenska komedifilmer.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är en svensk film som är baserad på boken med samma namn. Den regisserades av Felix Herngren och hade premiär år 2012. Den handlar om Allan Svensson som ska fylla 100 år, han är inte särskilt förtjust i firandet och bestämmer sig för att rymma från ålderdomshemmet. Precis som namnet antyder väljer Allan att kliva ut genom fönstret och bege sig ut på äventyr.

Sällskapsresan

Sällskapsresan är en svensk komedifilm som hade premiär år 1980 och regisserades av Lasse Åberg som också spelar huvudrollen. Det är dessutom den första filmen i en serie om Stig-Helmer Olsson. Sällskapsresan handlar om Stig-Helmer som bestämmer sig för att åka på charterresa till Nueva Estocolmo, en fiktiv ort, på Gran Canaria. På planet dit hamnar Stig-Helmer bredvid norrmannen Ole Bramserud. De två tvingas sedan att dela på hotellrum.

Tomten är far till alla barnen

Tomten är far till alla barnen är en svensk film med lite mörkare humor. Filmen handlar om Sara som varit gift flera gånger och bestämmer sig för att bjuda in ex-makarna tillsammans med sina familjer för att fira tillsammans. Festen börjar dock urarta snabbt och Janne, Saras nuvarande sambo, råkar avslöja att han steriliserat sig. Det hade inte varit ett jätteproblem, förutom att Sara berättar att hon väntar barn. Hela filmen är underhållande, men med den mörkare humorn är den främst rekommenderad för lite äldre personer.